Yoğurt birçok yönden harikadır. Pek çok insan, çoğumuzun alışık olduğu yaygın tatlıya sağlıklı ve doğal bir alternatif olarak düzenli olarak yer. Ve düzenli olarak yoğurt yemenin sağlığınızın çeşitli yönlerini iyileştirebileceği yüzlerce yıldır kayıtlarda yer almaktadır.
Yoğurt nasıl yapılır
Temel olarak yoğurt, sütün bakteriyel fermantasyonu ile elde edilir. Bu fermantasyon sürecinin tüm amacı, sütteki laktozu (süt şekeri olarak da bilinir) laktik asit üretmek için elde etmektir. Fermantasyon işleminin son ürünü olan yumuşak jel, laktik asidin süt üzerindeki etkilerinin bir sonucudur. Bu asit ayrıca sütün pH dengesini düşürerek pıhtılaşmasına ve ekşi tat vermesine neden olur.
Daha fazla uzatmadan, yoğurdu diyetinizin düzenli bir parçası haline getirmenin en önemli 10 faydasına geçelim.
Yoğurt Yemenin Faydaları
1. Yoğurt Besin Açısından Zengindir
Yoğurtta bulunan pek çok besin vardır, bu nedenle sağlığınız için çok iyidirler. Bu besinlerden bazıları protein, kalsiyum, vitaminler (D vitamini hariç ), fosfor, magnezyum, potasyum vb.
Vücudumuz için pek iyi olmayan işlenmiş gıdaları çok yiyoruz. Birincisi, bu işlenmiş gıdalarda uygun besin maddeleri yoktur: endişelenmek için büyük bir neden. Yoğurdu diyetinizin düzenli bir parçası haline getirmek, ihtiyacınız olan besinlerin çoğunu size sağlayabilir ve sağlıklı ve doyurucu yaşamanıza yardımcı olabilir.
2. Yoğurt Sindirim Sistemini Kolaylaştırır
Yoğurt, içerdiği çok sayıda canlı kültürlü bakteri nedeniyle böyledir. Yoğurdun ekşi tadını, jelimsi kıvamını ve yiyeceklerin sindirilmesinde rol oynamasını sağlayan da yine bu bakterilerdir.
Kendinizi şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunları yaşarken bulursanız, sorunu çözmek için bir veya iki kase yoğurda güvenebilirsiniz. Yine de zaman vermelisin. Bir kase yoğurt tükettikten sonra kabızlığınızın hemen geçmesini beklemeyin. Ayrıca, kabızlığınız, şişkinliğiniz veya ishaliniz geçene kadar her seferinde bir kase yoğurt yemeye devam etmek zorunda değilsiniz. Makul bir miktar alın, büyüsünü gerçekleştirmesi için ona zaman tanıyın ve iyi olacaksınız.
3. Yoğurt Kemiklerinizi Osteoporoza Karşı Korur
Geçen gün, 90 yaşında bir kadının aynı anda bir kasada bale ve jimnastik gösterisi yaptığı bir videoya rastladım. Duruşu tamamen dikti ve spor salonu gösterileri ve hareketleriyle cüretkardı. Videonun internette viral olması o kadar şaşırtıcıydı ki.
Onun yaşındaki çoğu insanda bir dereceye kadar osteoporoz var ve atlamayı düşünmüyorlar bile. Onun sırrı ne olabilir? Birçoğu, gençliğinden beri egzersiz yaptığı ve doğru beslendiği görüşünde. Bahse girerim kemiklerini bu kadar güçlü tutmaya yardımcı olmak için çok fazla yoğurt ve diğer potasyum açısından zengin yiyecekler de yer.
4. Yoğurt İyi Bir Zayıflama Diyetidir
Yoğurt bir süt ürünüdür ve tüm süt ürünleri çoğunlukla protein açısından zengindir. Karbonhidrat yerine çok fazla protein yediğinizde, kilo verme ve daha fazla kas geliştirme eğiliminde olacaksınız. Daha fazla protein yerseniz ve aynı zamanda egzersiz yaparsanız, sadece kilo vermezsiniz, aynı zamanda harika bir vücut geliştirirsiniz.
5. Yoğurt, Hipertansiyonu Yönetmek ve Önlemek İçin İyidir
Genel olarak sağlığınıza dikkat ederseniz, kalbiniz bunun için size teşekkür edecek. Düzenli egzersiz, daha az stres, yeterli dinlenme, düzenli sağlık kontrolleri ve sağlıklı beslenme, hipertansiyon gibi kalple ilgili sorunları önlemenize veya en azından yönetmenize yardımcı olabilecek temel şeylerden bazılarıdır.
Sağlıklı beslenmeden bahsetmişken, yoğurt hemen hemen herkes için sağlıklı yiyecekler listesinde olmalıdır. Özellikle hipertansiyon ile yaşayan insanlar.
Yoğurtta bulunan önemli miktarda potasyum, insan vücudundaki kan basıncını düzenlemeyi mümkün kılar. Kardiyologlar, potasyumun vücudunuzdaki sodyum seviyesini azaltabileceğine ve ayrıca kana geri emilimini azaltabileceğine inanıyor.
Bilginize, sodyum, genellikle böbrek yetmezliğine ve hipertansiyona yol açan yüksek tansiyonun ana nedenidir.
6. Yoğurt B Vitamini Üretimini Tetikler
Vücudun kendi başına üretemeyeceği bir sürü vitamin var. Bunlardan biri de B vitaminidir. B vitamini üretmek için vücudunuzu biyolojik bir reaksiyona sokmanız gerkli. Bu biyolojik reaksiyon, yediğiniz yiyeceğin türüne bağlıdır.
Daha düzenli olarak iyi miktarda yoğurt almak, diğer besinlerin yanı sıra vücutta B vitamini üretimine yol açan süreci kolaylaştırabilir. B vitamininin bazı faydaları şunlardır:
- Artan enerji
- Gelişmiş ruh hali
- Daha iyi bağışıklık sistemi
- Kan hücrelerinin oluşumu
- Güçlü Hafıza
- Daha sağlıklı saç ve cilt
7. Yoğurt Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirebilir
Yoğurdun düzgün sindirime yardımcı olabileceğinden nasıl bahsettiğimizi biliyor musunuz? Pekala, göbekle ilgili sorunlarınızı çözmekten daha fazlası var. Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmanın faydalarından biri, genel sağlığınızı iyileştirmesi ve hastalanma riskinizi azaltmasıdır.
Sindirimi iyileştirdiğinizde, doğal olarak besinlerin uygun şekilde emilmesinin ve enfeksiyona karşı birinci sınıf bir bağışıklığın tadını çıkaracaksınız.
8. Yoğurt Antibiyotik Kullanırken Panzehir Gibi Davranır
Bazen hasta olduğunuzda doktorunuz tarafından antibiyotik almanız tavsiye edilir. Bunun nedeni, antibiyotiklerin hastalığa neden olan organizmaları, çoğunlukla bakterileri: iyi ve kötü olanları yok etmesidir.
Antibiyotik alırken vücudunuzdaki iyi bakterileri geri kazanmak için yoğurt alımınızı da artırabilirsiniz. Bunu yapmak, sisteminizdeki iyi bakteri sayısını artıracaktır.
9. Yoğurt Görünümünüzü Güzelleştirir
Görünümünüzü iyileştirmenin bir yolu, düzenli olarak yoğurt tüketmek ve cildinizde kullanmaktır. Yoğurt, cildinizde sürekli olarak kullanırsanız her ikisi de sağlıklı, parlak bir cilt geliştirmede etkili olan laktik asit ve çinko içerir.
Cildinizin elastikiyetini artırmak, kırışıklıkları ve ince çizgilerin görünmesini azaltmak için haftada bir yüz maskesi olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca akneyi tedavi edebilir ve tekrarını önleyebilir.
10. Yoğurt Güvenilir Bir Omega-3 Yağ Asidi Kaynağıdır
Omega-3 yağ asidinin vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu önemli besinlerden biri olduğunu zaten biliyor olabilirsiniz. Kan basıncını düzenler, kilo vermeye yardımcı olur, zeka gerilemeyle savaşır, iltihaplanmayı azaltır ve kanseri önler. Yoğurdun omega 3 yağ asitleri açısından zengin olması, onu diyetinizin bir parçası haline getirmek için fazlasıyla yeterli bir sebep ; özellikle de vejeteryansanız.
Yoğurdun tüm bu faydaları ilginçtir, ancak yalnızca endüstriyel olarak üretilen yoğurtlara bağlıysanız, bunların hepsini elde edemeyebilirsiniz. Yoğurdunuzu kendiniz yapabilir ve üretim sürecinin sağlıklı olduğundan emin olmak için ekstra çaba sarf edebilirsiniz. Bu şekilde, yoğurtların sunduğu tüm avantajlardan yararlanacağınızdan emin olabilirsiniz.
Gerçek şu ki, birçok şirket yoğurtlarına koruyucu maddeler ekliyor ve bu, kimyayı değiştiriyor ve faydaları azaltıyor. Yoğurdu kendiniz yapacak kaynağınız yoksa, sağlıklı ve besleyici yoğurt yapan güvenilir bir marka bulmak için biraz araştırma yapabilirsiniz.