7Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Hem Güzel Hem Sağlıklı: Mısır Yemenin Faydaları

Hem Güzel Hem Sağlıklı: Mısır Yemenin Faydaları

Admin Admin -
103 0

“Pocahontas” filmini izlediniz mi? Kaptan John Smith ve ekibinin altın aramak için Virginia’ya (Pocahontas’ın evi) kadar nasıl yelken açtıklarını hatırlıyor musunuz? John’un sözleriyle,

“Sarıdır, topraktan çıkar, çok değerlidir”. Pocahontas, mısırı tarif ettiğini düşündü! Eğlenceli değil mi!

Ama bir düşünün, mısırı “yenilebilir sarı altın” olarak tanımlamanın daha iyi mecazi yolu var mı? Dünyanın en popüler tahıllarından biridir ve birçok şirketi zengin etmiştir. Ama bundan daha da iyisi, sunabileceği bir sürü sağlık yararı var.

Mısırın Besin Değeri

Mısır (veya mısır) aşağıdaki gibi besinler içerir:

  • Karbonhidrat
  • Protein
  • Su
  • Yağ
  • Şeker
  • Lif

Mısır çoğunlukla karbonhidrat ve liftir. Aynı zamanda makul miktarda düşük kaliteli protein içerir. Bu nedenle, protein söz konusu olduğunda mısır iyi bir seçenek değildir, ancak iyi bir karbonhidrat ve lif kaynağı olduğu kesindir.

Mısırların çoğu sarı renktedir, ancak kırmızı, siyah, beyaz, turuncu, mor ve mavi gibi başka renk çeşitleri de vardır.

Mısırın Sağlığa Faydaları

1. Mısır İyi Bir Enerji Kaynağıdır

Mısırın sağlık açısından en önemli faydalarından biri de yüksek miktarda karbonhidrat içermesidir. Bu, iyi bir enerji kaynağı olduğu anlamına gelir. Bu, kutulu kahvaltılık gevreklerin çoğunun neden mısırdan yapıldığını açıklıyor.

Mısırda bulunan karbonhidrat tipi kompleks tiptir. Tamamen sindirilmesi oldukça zaman alır, bu da vücut için iyi bir şeydir. Sindirmek için gereken süre boyunca ve hatta daha fazla sizi tok tutması anlamında iyi bir şeydir. Böylece, bir sonraki öğün vakti gelmeden başka bir enerji kaynağı aramanıza gerek kalmaz ve bu da kilo kontrolü konusunu akla getirir.

2. Mısır Çok Fazla Biyoaktif Bitki Bileşiği İçerir

Vejeteryanların sadece bitkilerle nasıl gelişebildiklerini biliyor musunuz? Bunun nedeni, mısır gibi gıdaların biyoaktif bitki bileşikleri ve bitki besinleri içermesidir. Bu bileşikler hastalıkları önlemeye yardımcı olur ve uzun ömürlülüğü destekler.

Çok iyi bir örnek, saf vejetaryen diyetleriyle Yedinci Gün Adventistleridir. Diyabet, kanser, kalp hastalıkları vb. vakalarının düşük olduğu kayıtlara geçmiştir.

Hastalıkları önlemenin yanı sıra, mısırın fitobesin ve biyoaktif bileşik içeriği şuna yardımcı olur:

  • Ruh halinizi iyileştirir
  • Katarakt geliştirme riskini azaltın
  • Yüksek kolesterole karşı savaşır
  • İnme ve obezite risklerini azaltın
  • Dışarıdaki tüm vejetaryenlere sesleniyorum!

3. Mısır İyi Bir Lif Kaynağıdır

Mısır yemenin iki temel yolu vardır. Ya koçanda (haşlanmış ya da kızarmış) yersiniz ya da patlamış mısır gibi yersiniz. Mısırınızı ne şekilde yemeyi seçerseniz seçin, ondan kesinlikle sağlıklı bir lif dozu alacaksınız.

Aldığınız her 100 gram mısır için 7 gramlık etkileyici bir lif elde edeceksiniz; Bu da kişinin günde yemesi gereken önerilen lif miktarının üçte birine yakındır.

Artık mısırın lif açısından zengin olduğu gerçeğini tespit ettiğimize göre , lifin sağlığımıza olan faydalarından bazılarına bakalım.

  • Lif, dışkının ağırlığını ve boyutunu artırır ve kolay ve normal bir bağırsak hareketi için yumuşatır.
  • Bol miktarda lif yemek, kabızlığı, divertiküler hastalığı ve sağlıksız diğer bağırsakla ilgili durumları önlemenin çok iyi bir yoludur.
  • Lif, vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
  • Kan şekeri seviyesini kontrol etmeye yardımcı olur.
  • Lif, vücut ağırlığınız üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlar.

4. Mısır Kanser Gelişme Riskini Azaltır

Yaşam tarzınız, mesleki risk faktörleriniz, biyolojik maruziyetiniz vb. günümüzde kanserin en yaygın nedenlerinden bazılarıdır.

Yaşam tarzınıza, özellikle de ne tükettiğinize dikkat etmek, kansere yakalanma riskinizi azaltmanın bir yoludur. Neye maruz kaldığınızı, mesleki risk faktörlerinizi ve hatta tıbbi geçmişinizi kontrol edemeyebilirsiniz, ancak ne yediğinizi kontrol edebilirsiniz ve bu tek başına kanseri önlemek için yeterlidir.

Mısır, kanserden korunmanıza yardımcı olabilecek besinlerden biridir . Vücuttaki serbest radikallerle savaşan bir grup antioksidan içerir. Ayrıca kansere yol açabilecek kötü huylu tümörlerin büyümesine karşı savaşan kanser önleyici maddeler içerir.

5. Mısır Kilo Kaybını Teşvik Eder

Bir şeyi açıklığa kavuşturalım, konu kilo vermek olduğunda açlık en iyi seçenek değildir. Kendinizi aç bırakmak yalnızca sağlık sorunlarına neden olur ve kalori yakma konusunda size fazla bir şey yapmaz.

Sağlıklı bir kilo verme yolculuğu için yapmanız gereken beslenme düzeninizi ayarlamak ve kilo vermeyi destekleyen besinler tüketmek. Örneğin mısır, kilo vermeyi destekleyen öğünlerden biridir. Evet, biraz karbonhidrat içerir, ancak aynı zamanda çok fazla lif içerir. Kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar, bu da bir sonraki öğün için doğru zaman gelene kadar öğünler veya atıştırmalıklar arasında bir miktar almak istemediğiniz anlamına gelir.

Unutmayın, kilo vermek bir yolculuktur. Dün gece biraz mısır yedin diye 10 kilo vermeyi bekleme.

6. Mısır Diyabeti Kontrol Eder

İşte ilginç bir gerçek. 100 milyondan fazla ABD’li yetişkin diyabetle yaşıyor. Bu, özellikle ABD nüfusunun yaklaşık 320 milyon olduğu düşünülürse, korkutucu bir gerçektir. Bu rakamlardan, Amerikalıların üçte birinin diyabetik (veya neredeyse diyabetik) olduğunu resmen belirtebiliriz.

Bilim adamları, ABD’deki bu diyabet salgınının kesin nedeninin kesin olarak belirlenemediğine inanmamızı bekliyor, ancak biz daha iyi biliyoruz. Beslenmenin bunda çok etkisi olduğu aşikar.

Aynı bilim adamları bazı araştırmalar yaptılar ve tam tahıl tüketiminin tip 2 diyabet geliştirme riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu keşfettiler. Mısır, İnsüline Bağımlı Olmayan Şeker Hastalığı – NIDDM’nin yönetiminde çok yardımcı olur.

Hipertansiyon gibi diyabetle ilgili diğer hastalıklar da düzenli olarak mısır tüketilerek kontrol altına alınabilir. Bu, mısırda bulunan fenolik fitokimyasalların bir sonucudur.

7. Mısır Kansızlığı Önler ve Tedavi Eder

Sağlıklı olduğunuzdan emin olmak için zaman zaman kendinize iyi bakmanız önemlidir. Bu gibi belirtileri fark etmeye başlarsanız;

  • Uykusuzluk hastalığı
  • Bacak ağrısı
  • Tükenmişlik
  • Nefes darlığı
  • Düzenli baş ağrıları
  • Soluk cilt
  • Olağandışı hızlı kalp atışı
  • Baş dönmesi vb.

Bu, anemiden muzdarip olabileceğiniz anlamına gelir.

Gerçekten kansızlık çekiyorsanız, bu, aşağıdaki nedenlerden en az birini yaşadığınız anlamına gelir:

  • B vitamini eksikliği
  • Kronik kırmızı kan hücresi yıkımı
  • Orak hücre anemisi
  • Kronik kurşun zehirlenmesi vb.

Mısır, orak hücreli anemi gibi bu nedenlerin bazılarını kesinlikle engelleyemez. Ancak, B vitamini eksikliği ve kronik kırmızı kan hücresi tahribatından kaynaklanan anemiyi kesinlikle önleyebilir ve tedavi edebilir.

Mısır, yeni kırmızı kan hücreleri oluşturmak için gerekli olan temel minerallerden biri olan demirin yanı sıra vitaminler içerir.

Mısırın faydaları saymakla bitmez. Fakat listemizin sonuna geldik. Her gıdanın doğalını tüketin. Ve unutmayın her şeyin fazlası zarardır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir