7Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. 5G Teknolojisi Nedir ve Neden Kullanıyoruz?

5G Teknolojisi Nedir ve Neden Kullanıyoruz?

Admin Admin -
128 0

5G, beşinci nesil kablosuz ağlardır. Tahmin edebileceğiniz gibi 4G’nin halefi ve doğal olarak elde edilen kazanımların üzerine inşa ediliyor. 5G, neredeyse algılanamayan en kısa gecikme süreleriyle daha yüksek hızlar ve daha hızlı bağlantı vaat ediyor. Bu, nokta dağılım bilgilerine eskisinden daha hızlı erişmenizi sağlayacaktır.

Sistemlerin çok kısa sürede büyük miktarda veri gerektirdiği güvenilir ağlara olan ihtiyaç, 5G’nin gelişimini yönlendiren kritik itici güçtür. Nesnelerin İnterneti (IoT) sistemleri, otonom araçlar ve dronlar devrim yaratmaya hazırlanıyor.

5G sayesinde akıllı şehirler mümkün hale geliyor. Arabalar, çarpışmaları önlemek ve trafik sıkışıklığını azaltmak için iletişim kurabilir. 5G özellikli otomobiller, bir yayanın yoldan geçip geçmediğini yaklaşmadan çok önce anlayabilecek, hızı azaltabilecek, sürücüyü uyarabilecek veya otonom olarak fren yapabilecek.

Peki 5G tüm bunları tam olarak nasıl yapıyor?

Düşük Ping süresi

Ping, veri paketlerinin gönderilmesi ve alınması arasındaki gecikmedir. 5G, bir milisaniye kadar düşük gecikmelere sahiptir. Karşılaştırma için, 4G’nin gecikme süresi yaklaşık 100 milisaniyedir.

5G’nin yüksek hız özelliği, sürücüsüz arabaların gerçek zamanlı olarak hızlı bir şekilde iletişim kurmasını ve durumsal farkındalığa dayalı kararlar almasını mümkün kılıyor.

Yoğun Bağlantılar

Tipik olarak, 4G’nin kapasitesinin on katı. 5G kullanarak belirli bir alanda maksimum 10000 cihazı bağlayabilirsiniz, 4G ise 1000 cihazı yönetebilir. Bu, istasyon başına çok daha fazla cihazı desteklemeyi mümkün kılar.

Ağ dilimleme, 5G’nin bir diğer önemli özelliğidir. Her endüstrinin belirlenmiş bir frekans aralığı vardır. Bu aralık, kendi kendine giden arabaların, acil durum servislerinin hepsi aynı ağ üzerinde birbirleriyle iletişim kurarken iletişim kuracağı anlamına gelir.

Yüksek Frekanslar

Bu yeteneklere ulaşmak için 5G, 600 MHz ile 6 GHz arasında değişen, alt 6 adı verilen yüksek frekansları kullanır. Bu hızlar hiçbir şekilde yeni değil. Ancak 5G’nin mimarisi ve tasarımı gereği bu aynı frekanslar, 5G’de sanallaştırma özelliğinden ve farklı giriş-çıkış antenlerinin kullanılmasından dolayı çok daha fazla veriyi taşıyabilmektedir. 5G’deki daha yüksek frekanslar 24 ila 86 GHz arasında çalışır.

İki 5G standardı vardır. Birincisi polar kodlama, diğeri ise LDPC olarak adlandırılır. İkisi arasında temel farklılıklar olsa da, her ikisi de aynı temel mimariyi ve tasarımı kullanır. 5G’nin iki ana bileşeni, radyo erişimi ve çekirdek ağlardır.

Radyo erişim ağı küçük hücreler, makro hücreler, kuleler ve ev sistemlerinden oluşur. 5G tarafından kullanılan yüksek frekanslar, hemen hemen her şey tarafından engellenmeye eğilimlidir. Ağaçlardan evlere, arabalara.

5G frekansları da ters kare ilkesini takip eder. Kısacası, sinyal çok hızlı güç kaybeder. Kapsama alanının mükemmel ve kullanılabilir olmasını sağlamak için parazit ve sinyal sorununu çözmek için birçok küçük direk kullanılır. Bunlar binalara, ağaçlara ve hatta elektrik hatlarına yerleştirilir.

Küçük hücreler makro hücreleri tamamlar. Bu hücreler, belirli bir alanın bant genişliğini taşımaktan sorumludur. Örneğin, bir kasabayı etkili bir şekilde kapsamak için birkaç makro hücreye ihtiyaç vardır.

İkinci bileşen çekirdek ağdır. Bu çekirdek ağ, 5G’yi daha önce gördüğümüz her şeyden ayırıyor. Ev sistemleri, radyo erişim ağını çekirdek sisteme bağlamaktan sorumludur. Çekirdek, 5G ağı için  internet ve veri bağlantısını yönetir.

Çekirdek ağ, ağ işlevi, sanallaştırma ve ağ dilimleme gibi 5G’nin gelişmiş özelliklerini yönetir. Sanallaştırma ile birlikte ağ dilimleme, 5G’yi çok çeşitli cihazlar tarafından kullanılabilir hale getirecek.

Sonuç Olarak

5G, tıp ve uzaktan cerrahi gibi geleneksel alanlarda iletişimde devrim yaratıyor ve yeni alanların kapılarını açıyor. Bildiğimiz dünyayı değiştiriyor.

5G’nin aldığı yönde büyük bir rol oynayan jeopolitik konusunun yanı sıra pratik ve yaygın hale gelmesinden önce yapılması gereken çok şey var.

Günlük faaliyetlerinizi hızlandırmak için en son teknolojiyi dört gözle bekliyorsanız, 5G taleplerinizi karşılayacaktır. Deneyin ve nasıl çalıştığını görün!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir