7Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gezi
  4. »
  5. Şehzadeler Şehri: Amasya’da Gezilecek Yerler

Şehzadeler Şehri: Amasya’da Gezilecek Yerler

Admin Admin -
127 0

Şehzadeler şehri Amasya, tarihi ve kültürel olarak çok zengin bir şehirdir. Pek çok ünlü padişah bu şehrimizden çıkmıştır. Çelebi Sultan Mehmet, II. Murat, Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezid bu şehirlerde padişah olarak çıkmıştır.

Amasya, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde bulunan tarihi ve turistik bir şehirdir. Şehir, tarihi ve kültürel değerleri ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Şehrin tarihi dokusunu koruyan evleri, doğal güzellikleri, müzeleri ve tarihi mekanları ile Amasya’da gezilecek yerler oldukça fazladır.

Bu makalede sizlere Amasya’da gezilecek yerleri ele alacağız. Geçmişe özellikle de Osmanlı tarihini merak ediyorsanız bu şehri gezmenizi tavsiye ederiz.

1-) Amasya Yalıboyu Evleri

Amasya Yalıboyu Evleri, Türkiye’nin Amasya ilinde bulunan Osmanlı dönemine ait tarihi konakların bulunduğu bir yerdir. Bu evler, Yeşilırmak Nehri’nin kenarında yer alır ve tarihi dokusuyla insanları büyülemektedir.

Yalıboyu Evleri’nin bulunduğu bölgede, birçok restoran, kafe ve bar bulunmaktadır. Burada, yöresel lezzetleri tatma imkanı da bulabilirsiniz.

Akşamları harika ışıklandırmalarla, görsel şölenle harika gir görüntü ortaya çıkmaktadır. Akşamları yeşil ırmağın yanından geçerken bu güzel görsel şölene tanık olabilirsiniz.

2-) Amasya Harşena Kalesi

Kale, Amasya’nın merkezinde yer alan bir tepe üzerinde konumlanmıştır ve şehrin sembolik yapılarından biridir.

Harşena Kalesi, Romalılar döneminde inşa edilmiştir ve daha sonra Bizanslılar, Danişmentliler ve Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır. Kale, çeşitli savaşlara tanıklık etmiştir ve birçok tarihi olaya ev sahipliği yapmıştır.

Bugün Harşena Kalesi, ziyaretçilerin ilgisini çeken tarihi bir yapıdır. Kalede yer alan kalıntılar arasında duvarlar, kuleler ve birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Ayrıca kaleden şehrin muhteşem manzarasını da izleyebilirsiniz.

3-) Amasya Arkeoloji Müzesi

Bu müze, antik dönemden Osmanlı dönemine kadar uzanan birçok farklı medeniyetten kalma eserlerin sergilendiği zengin bir koleksiyona sahiptir. Müzede mumyadan, çömleklere hatta fosil deniz ürünlerine kadar birçok tarihi eser sergilenmektedir. Ayrıca Müzede 11 ayrı medeniyete ait 24 bine yakın tarihi eser de mevcuttur.

Müze, Amasya’nın merkezinde bulunan Osmanlı dönemi bir yapı olan Hazeranlar Konağı’nda yer almaktadır. Müze binası da kendisi gibi tarihi öneme sahip olup, ziyaretçilere hem müze koleksiyonunu hem de tarihi bir yapıyı bir arada sunmaktadır. Tabi ki bu müze zaman zaman restorasyona da uğrayarak günümüzün modern halini almıştır.

Müze, T.C Kültür ve Turizm bakanlığına bağlıdır. Müzeyi, Müzekart ile de gezebilirsiniz.

4-) Pontus Kralları Kaya Mezarları

Pontus Kralları Kaya Mezarları, Helenistik döneminde, Amasya’da Harşena Dağı’nda kayalara oyulmuş olan anıt mezarlardır. Bu mezarlar, Pontus Kralları döneminden kalmadır ve genellikle dörtgen şeklindedir.

Pontus Krallığı I. Mithridates tarafından, MÖ 302 yılında Kuruldu. Başkenti olarak da Amasya seçildi. M.Ö. 160 yılına kadar hüküm sürmüş beş kralın mezarı burada bulunmaktadır. Ayrıca yukarıya çıkarak Amasya’nın muhteşem manzarasını da görebilirsiniz.

5-) Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Ferhat ile Şirin aşkını konu almaktadır. Ayrıca bu müze birçok sanat ve tarihi esere de ev sahipliği yapmaktadır. Burayı ziyaret edenler düşünülmüş olup, Dışarıda kafe ve hediyelik eşya bölümü de vardır. 

Tabi ki, şehirdeki tek tarihi yapıtlar bu kadarla sınırlı değil. Amasya Saat Kulesi, Boraboy Gölü Tabiat Parkı gibi tabiatla iç içe olabileceğiniz mükemmel bir park, Tarihi köprüler, camiler gibi çok sayıda gezilecek yerler de vardır.

Kısacası bu şehir tarihi ve kültürü açısından oldukça zengin bir şehirdir. Ayrıca Amasya diğer şehirlere nazaran daha küçük bir şehir olduğu için çok kısa sürede neredeyse şehrin tamamını gezebilirsiniz. Ulaşım açısından da çok kolay olan şehre otobüsler aracılığıyla da çok basit bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir